Pokazy, degustacje, warsztaty
Światowy Dzień Jabłka organizowany jest w Warce co roku od 2019 r. Miejsce imprezy nie jest przypadkowe - Warka leży w sercu regionu, który słynie z sadownictwa i uprawy jabłoni.
Wydarzenie ma charakter rodzinnego pikniku, skierowanego do mieszkańców Mazowsza. Celem imprezy ma być promocja jabłka jako najważniejszego produktu i dziedzictwa polskiego zagłębia sadowniczego. Organizatorzy zapowiedzieli szereg atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Będzie m.in. pokaz kulinarny z degustacją, promujący jabłko jako składnik tradycyjnej i nowoczesnej kuchni oraz gra terenowa z elementami edukacyjnymi, przybliżającą historię i znaczenie tego owocu w regionie.
Jabłko będzie też głównym motywem stoisk, które przygotują koła gospodyń wiejskich z lokalnych miejscowości. Nie zabraknie tam jabłeczników, szarlotek, a także bardziej niecodziennych przykładów wykorzystania rodzimego owocu jak np. barszczu z kwaśnych jabłek czy tzw. gąszczu jabłkowego cystersów, czyli tradycyjnego, gęstego sosu jabłkowego.
Piknikowi towarzyszyć ma wystawa plenerowa „Historia jabłka w Największym Sadzie Europy”, ukazująca znaczenie jabłka w kulturze i gospodarce regionu grójeckiego. Nie zabraknie Na zakończenie imprezy odbędzie występ zespołu Poparzeni Kawą Trzy.
Organizatorami imprezy są stowarzyszenia WARKA oraz Sady Grójeckie.
Zagłębie grójecko-wareckie słynie przede wszystkim z uprawy jabłek – region jest uznawany za „największy sad Europy” i dostarcza około 40-45 proc. całej polskiej produkcji tych owoców.
Uprawia się tutaj ponad 40 odmian jabłek, z czego 27 jest charakterystycznych dla tego obszaru. Jabłka grójeckie wyróżniają się intensywnym kolorem, wyższą kwasowością i mocnym rumieńcem dzięki mikroklimatowi oraz żyznym glebom Niziny Mazowieckiej. Uprawa jabłek ma tu wielowiekową tradycję, zapoczątkowaną przez królową Bonę w XVI wieku. (PAP)
ilp/ dki/
